Facebook

 


POVÍDÁNÍ O KUBĚ

V sobotu 9.4.2016 proběhl v Hasičském klubu v Čížkově příjemný podvečer spojený s povídáním si o Kubě.


Kamarád, zároveň i ministr na zdraví Republiky Čížkov, pan MUDr Jiří Dort strávil spolu s manželkou a kamarády 14 dní na tomto ostrově, ne nadarmo s přívlastkem „Perla Karibiku“. Na překrásných fotografiích  jsme se pokochali krásou přírody, architektury a i jinými zajímavostmi z okružní cesty kolem celého ostrova. Akce byla provázena malým občerstvením v podobě Kubánského národního jídla „ Congri“, na nějž dále uvádíme recept a výborným červeným vínkem. Program se spoustou dotazů a odpovědí byl velmi zdařilý a jejímu hlavnímu protagonistovi, MUDr Jirkovi Dortovi, za ni patří upřímný dík.

 President Republiky Čížkov - Ing. Zdeněk Tomášek

Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016
Povídání o Kubě v Čížkově 9.4.2016

Informace o Kubě naleznete ZDE.


RECEPT - Congri

Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád...

Suroviny

  • 300 g černých fazolí
  • 400 g rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 zelená paprika
  • 10 dkg slaniny
  • olej

Postup přípravy

Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád lehce potopené.
Po přibližně 1-1,5 hodině jsou fazole téměř měkké, není třeba je předem namáčet. Uvařené fazole necháme i s vodou v hrnci a udržujeme mírný var. Na pánvičce na troše oleje osmažíme kousky slaniny a měsíčky cibule, přidáme na tenké proužky nakrájenou papriku a utřený česnek, orestujeme a přidáme rajský protlak. Krátce provaříme, trošku podlijeme, okořeníme solí a pepřem do pikantní chuti a vše nalijeme k fazolím. Přidáme propláchnutou rýži, promícháme, případně ještě dokořeníme. Tekutiny by mělo být přibližně 2 cm nad rýži. Přikryté dusíme na mírném plameni do změknutí rýže, voda by se měla všechna vstřebat a konečné jídlo má být sypké. Pokud je tekutiny příliš, můžeme dát odkryté do trouby, aby se "dosušilo"

Poznámka

Černé fazole jsou po uvaření pevnější, mají lehce oříškovou chuť a špatně se shání (nezaměňovat za červené fazole, které jsou běžně k dostání).

Toto jídlo patří k tradičním kubánským pokrmům, podává se jako příloha k masu i jako samostatný pokrm (obdoba našeho rizota). Recept mám od rodilých Kubánců, kteří občas nahradili slaninu suchým salámem, místo papriky použili čalamádu...jídlo má řadu variací.

Autor: toprecepty.cz

Publikováno: 09.04.2016

Aktualizováno: 17.04.2016