POVÍDÁNÍ O KUBĚ
V sobotu 9.4.2016 proběhl v Hasičském klubu v Čížkově příjemný podvečer spojený s povídáním si o Kubě.
Kamarád, zároveň i ministr na zdraví Republiky Čížkov, pan MUDr Jiří Dort strávil spolu s manželkou a kamarády 14 dní na tomto ostrově, ne nadarmo s přívlastkem „Perla Karibiku“. Na překrásných fotografiích jsme se pokochali krásou přírody, architektury a i jinými zajímavostmi z okružní cesty kolem celého ostrova. Akce byla provázena malým občerstvením v podobě Kubánského národního jídla „ Congri“, na nějž dále uvádíme recept a výborným červeným vínkem. Program se spoustou dotazů a odpovědí byl velmi zdařilý a jejímu hlavnímu protagonistovi, MUDr Jirkovi Dortovi, za ni patří upřímný dík.
President Republiky Čížkov - Ing. Zdeněk Tomášek
Informace o Kubě naleznete ZDE.
RECEPT - Congri
Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád...
Suroviny
- 300 g černých fazolí
- 400 g rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 zelená paprika
- 10 dkg slaniny
- olej
Postup přípravy
Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád lehce potopené.
Po přibližně 1-1,5 hodině jsou fazole téměř měkké, není třeba je předem namáčet. Uvařené fazole necháme i s vodou v hrnci a udržujeme mírný var. Na pánvičce na troše oleje osmažíme kousky slaniny a měsíčky cibule, přidáme na tenké proužky nakrájenou papriku a utřený česnek, orestujeme a přidáme rajský protlak. Krátce provaříme, trošku podlijeme, okořeníme solí a pepřem do pikantní chuti a vše nalijeme k fazolím. Přidáme propláchnutou rýži, promícháme, případně ještě dokořeníme. Tekutiny by mělo být přibližně 2 cm nad rýži. Přikryté dusíme na mírném plameni do změknutí rýže, voda by se měla všechna vstřebat a konečné jídlo má být sypké. Pokud je tekutiny příliš, můžeme dát odkryté do trouby, aby se "dosušilo"
Poznámka
Černé fazole jsou po uvaření pevnější, mají lehce oříškovou chuť a špatně se shání (nezaměňovat za červené fazole, které jsou běžně k dostání).
Toto jídlo patří k tradičním kubánským pokrmům, podává se jako příloha k masu i jako samostatný pokrm (obdoba našeho rizota). Recept mám od rodilých Kubánců, kteří občas nahradili slaninu suchým salámem, místo papriky použili čalamádu...jídlo má řadu variací.
Autor: toprecepty.cz
Publikováno: 09.04.2016
Aktualizováno: 22.05.2019